Žltkové rezy

W Agencji Tłumaczeń Ivedio potrafimy nie tylko doskonale tłumaczyć teksty, ale również gotować! Poprosiliśmy naszych tłumaczy o wykonanie lokalnych specjałów ze swoich państw. Zapraszamy Państwa do zapoznania się z najlepszymi słowackimi daniami. Dzisiaj publikujemy przepis i informacje o sposobie wykonania pysznego ciasta orzechowego, podanego z polewą z dodatkiem rumu. Ciasto zostało wykonane przez naszą tłumaczkę języka słowackiego i czeskiego.

Žltkové rezy

Masa:

280g masła

200g cukru pudru

200g tartych orzechów laskowych

6 ubitych białek

140g mąki krupczatki

Polewa:

280g cukru pudru

6 żółtek

1/2 opakowania cukru wanilinowego

2 łyżki rumu

orzechy laskowe/włoskie

ZACZYNAMY 🙂

1. Mieszamy razem tarte orzechy, mąkę i cukier puder.

 zltkoverezy1

2. Po ubiciu białek na sztywno, kroimy masło na mniejsze części, dzięki temu szybciej zacznie się topić.

zlkoverezy2

3. Do roztopionego masła dodajemy masę i ubite białka, następnie mieszamy.

 zlkoverezy3

4. Mieszamy aż do uzyskania takiego efektu.

 zlkoverezy4

5. Czas na pieczenie! Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Wstawiamy ciasto na 20 minut.

zlkoverezy5

Czas na polewę

6. Po zmiksowaniu wszystkich składników, nasza polewa powinna mniej więcej tak wyglądać. Można powiedzieć, że naszą polewę zrobiliśmy z kogla-mogla.

zlkoverezy6

7. Rozprowadzamy równomiernie polewę (ciasto powinno być ciepłe) i dekorujemy orzechami włoskimi. Ciasto jest gotowe!

zltkoverezy7

Smacznego!

Comments are closed.